Friday, March 7, 2014

Spaghetti cincai boncai.

Early this morning, dapat wa from sasa, dia nak resipi pasta. Kemain pagi lagi dah plan nak masak apa. Rupanya, harini besday abang ipor kita. Happy Birthday, Abang Long! May Allah SWT bless u with longevity, good health and wealth. Amin.

Ok, back to the story, senang jer nak masak ni. Semuanya instant. Tapi to tell u, dulu before Ramly keluar ready made minced beef, berpeluh kat dapur nak cincang daging. Dapat pula chief chef yang cerewet macam ibu kita tu, selagi tak lunyai lah daging tu, selagi tu dok cincang. Sekarang ni senang mudah cepat tepat! Tolak jer trolley tu, masuk barang, balik rumah campak jer semua dalam kuali, SIAP!

Bahan:
Spaghetti
Onion
Minced Beef
Sos Prego
Button Mushroom
Capsicum/Carrot/Brocolli

Korang boleh substitute kan spaghetti tu dengan family dia yang lain macam pasta, macaroni, etc tapi for me, angel hair from San Remo best sebab senang nak makan. Shell pasta pun ok juga, boleh makan dengan sudu, suitable for kids.

Kalau onion, boleh pakai bawang besar merah, tapi kalau bawang holland lagi sedap dan wangi. Tak percaya, boleh cuba. Minced beef selalu beli Ramly, tapi rasanya kat supermarket banyak dah brand, ayamas pun rasanya dah ada. Any brands also can lah, janji beef. Reason pakai beef sebab manis daging. Haha ok dah pelik manis daging. Memang sedap juga kalau letak sausage or chicken, tapi beef ni lebih sedap rasa dia. Tak faham kan? Abaikan. Ikut suka korang la nak beef or chicken or sausage or fish. Janji korang rasa bahagia, ok.

Sos prego pula, mahal kan? Tak payah la beli botol kaca tu, beli yang tin pun dah cukup, selalunya I mix the flavor, contoh, merah+hijau+kuning. Sebab nanti the sauce become more pekat and sedap yumm yumms! Button mushroom brand yang biasa guna is Rex. Veges macam biasa campak jer any yang korang suka.

Cara Masakan:
Rebus spaghetti (kalau boleh titis sikit olive oil, or minyak masak biasa), then tos, tinggal tepi.
Panas api, masuk minyak (preferably olive oil), tumis bawang, masuk daging, masuk sos, tambah sikit air, tumbuk sikit biji lada hitam (ikut tahap pedas mana yang korang nak), masuk veges, button mushroom, DONE!

Korang pilih la nak gaul sekali or nak asingkan, ikut selera yer. Ok, senang gilos! Gambar bawah contoh yang I dah masak 2 tahun lepas. Kihkih! Kalau nak nampak rajin, cantik and wangi, renjis sikit serbuk daun parsley, basil pun boleh juga. Up to u. Selamat mencuba. :D


Spaghetti telanjang katanya.

No comments: